Wednesday 10 October 2007

Normist kõrvale

Täna juhtus nii, et mitmel korral tulid jutuks puuded ja erinevused. Kooli minnes jalutas mulle vastu paar. Naine oli naine oli naine. Mehel oli käes valge kepp, millega ta maad kompas. Ta silmad olid kinni ning ta näos oli naeratus.

Teine kokkupuude oli loengus, kus räägiti avalikust esinemisest ning aspektidest, millele tuleks pöörata tähelepanu. Õppejõud tõi näiteks inimese, kellel on kõnedefekt, kuid kes kompenseerib seda põhjalikuma materjaliga ja nt PP slaididega.

Olen ka ise näinud väga haaravaid ettekandeid, mille tegijal on mõni iluviga (ja samas ka mitu kõrgharidust). Eelarvamustest on raske lahti saada. Kui su jalad on kõverad, üks pool näost tõmbleb või on vasak käsi rinnale kägardunud, ei taha yuppie-d sinuga tegemist teha. Konverentsid on kallid, selle raha eest peab saama palju tarkust ja ilu.

Kolmas kokkupuude ei ole otseselt hälbe või invaliidsusega seotud. Tegemist on looga, kus naine kandideeris BIG-i mingile ametile. Naine kutsuti vestlusele. Naine ilmus kohale. Kutsujad nägid teda ja sattusid paanikasse. Kuna BIG-i kandideerija oli vaid 120 cm pikk keelduti kiiresti ja anti mõista, et ta ei sobi nende kollektiivi.

She just wasn't BIG enough. Size does matter etc

No comments: